گفتگو با رادیو زمانه
قطع برق که روزانه حداقل دو ساعت طول میکشد در تابستان امسال که درجه حرارت تا ۴۰ درجه سانتیگراد بالا رفته باعث مختل شدن زندگی در منزل و حتی در محل کار شده است.
در دهه ۶۰ قطع برق بهعنوان بخشی از زندگی روزمره پذیرفته شده بود؛ ولی ایرانیها در حال حاضر این سوال را مطرح میکنند که چرا درآمدهای بیسابقه نفتی که در شش ماهه اول سال میلادی جاری بالغ بر چندین میلیارد دلار بوده، تاثیر ناچیزی بر سطح زندگی آنها دارد.
یک شهروند تهرانی میگوید: «همه این کارها را برای صرفهجویی کردهاند ولی اسراف کاملاً مشهود است. مثلاً اگر جشن یا تولد مذهبی باشد در سطح شهر از لامپ استفاده میکنند و برق چندین برابر مصرف خانگی مصرف میکنند. در کنارش عدهای در ظهر گرما در تابستان برق ندارند و باید صرفهجویی کنند.»
دولت خشکسالی را دلیل اصلی کمبود برق میداند ولی برخی کارشناسان چنین ادعایی را رد میکنند و میگویند که ۹۰ درصد از ۳۶ هزارمگاوات برق در نیروگاههای حرارتی تولید میشوند، نه در نیروگاههای آبی.
علی خردپیر، روزنامهنگار اقتصادی در حوزه انرژی میگوید: «به شدت با مشکل رشد مصرف انرژی روبهرو هستیم که برق هم قسمتی از آن است. برای مسألهای به نام مشکل تأمین انرژی در کشورمان میتوانیم ریشههای فرهنگی و سیاسی پیدا کنیم. به این معنی که مردم کشور ما برای بهرهگیری مناسب از انرژی آموزش ندیدهاند.»
این روزنامهنگار معتقد است: «افزایش مصرف انرژی غیر از بحث فرهنگی با چند موضوع دیگر هم مرتبط است. یکی از دلایل افزایش مصرف انرژی، رشد لجامگسیخته جمعیت است. شتاب گرفتن شهرنشینی و آموزش ندیدن مردم از دلایل دیگر است.
امروز دولتمردان ما میگویند ما با مردمی سروکار داریم که مصرف انرژی آنها بیرویه است. به دلیل اینکه یارانه پرداخت میکنند و انرژی ارزان قیمت دریافت میکنند که یکی از آنها هم برق است؛ اینها در حد بالایی مصرف دارند و در واقع ما با هر کاری که انجام میدهیم، همواره از آنها عقب هستیم.»
علی خردپیر در مورد انتقاداتی که به این طرح وارد است، توضیح میدهد: «مردمی که در یک کشور ثروتمند از لحاظ ذخایر انرژی زندگی میکنند انتظار دارند در مورد مسألهای مثل برق دچار مشکل نباشند.»
او ادامه میدهد: «ما الان در شرایط جنگی بهسر نمیبریم که برق را جیرهبندی کنند. قطعی برق حتی باعث توقف خطوط تولید کارخانهها شده است. یکی از ضربههای مهمی که دولت آقای احمدینژاد به خود زد قطع برق در تابستان ۸۷ و بحران گاز در زمستان سال گذشته است و مردمی که هزینه زیادی بابت این موضوع پرداخت کردهاند، این موضوع را به سادگی از یاد نمیبرند.»
+ این گفتگو در سی مرداد 1387 از رادیو زمانه پخش شد . فایل صوتی را اینجا بشنوید.